Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Barabás Lajos

festménygyüjtő

Barabás Lajos tudatosan építette fel gazdag és rendkívül kvalitásos műveket magába foglaló gyűjteményét, a gyarapodó kollekció darabjai kijelölték az irányt a geometrikus absztrakt felé. Gyűjteménye ma az egyik legletisztultabb ars poeticát tükröző válogatás.

"Felvettem kavicsokat a földről, némelyikük lenyűgöző geometriai szabályosságokat produkált. Mai napig keresem ezt az ősi, természetes megnyilatkozást" - mondja. Barabást az érdekli a műtárgyakban, ami adott esetben megvan egy kristályban is: a formai szabadság, a szerkezeti egyszerűség és a konstruálás bravúrja. Gyűjteményének legizgalmasabb darabjai a konstruktivizmust képviselő Kassák Lajos egy-egy alkotása; az iparterves generációból Bak Imre és Nádler István munkái; Korniss Dezső 70-es évekbeli geometrikus művei; valamint a gyűjtemény legtöbb darabját adó Fajó János sík- és térplasztikái. Hencze Tamás, Konok Tamás, Haász István, Maurer Dóra, Saxon Szász János képei a gyűjtemény konstruktivista hosszmetszetéhez illeszkednek. A nemzetközi nyitás jegyében a régió jeles absztrakt alkotói és MADI-művészek is bekerültek a kollekcióba.

Barabás Lajos nem festői életművekben, inkább egyes munkákban gondolkodik. A válogatás kritériuma kétféle lehet: jegyzett alkotóknál fontos, hogy legyen szerepe az életműben; ismeretlen vagy kis életművel rendelkezőknél pedig, hogy megálljon magában a munka. "Ha valakit kiválasztok, annak legyen meg az "apja", legyenek meg a "gyerekei" és a "rokonai"." Gyűjteménye számára ezen elv alapján ismeri fel a szellemi és fizikai örökségeket, például az olajfesték használatát, mely " az akrillal szemben " a színek ütköztetésére alkalmas anyag. Gondolat és technikai kivitelezés egysége így valósult meg Kassáknál, Fajónál vagy az egészen fiatal nemzedékhez tartozó Marafkó Bencénél. Barabás saját megérzései és intenciói alapján kezdte figyelni, keresni a műveket. Úgy véli, egy alkotásnak alapvetően a maga korát kell kifejeznie. A pénzügyi tanácsadóként tevékenykedő szakember óv a művészet árközpontú megközelítésétől. Műfaji hierarchiában nem hisz, csak az számít, hogy technika és méret összhangban legyen a gondolattal.

Barabás Lajost szoros kapcsolat fűzi képeihez, szobraihoz, tárgyaihoz és gyakran magukhoz a művészekhez is. Szerinte a gyűjtő hatással lehet egy mű létrejöttére, annak utóéletére. Ezt példázza a tulajdonában levő Hetey Katalin-szobrok esete, melyek személyes közreműködése eredményeként születtek meg, illetve került egyikük letétbe a budapesti Ludwig-gyűjteménybe.