Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Matzon Ákos

festménygyűjtő, festő

Matzon Ákos építész-festőművész konstruktív, geometrikus, reduktív, már-már minimalista stílust gyűjt, amelyről úgy tartja, hogy bár elismert, mégis kevesek által kedvelt ága a festészetnek. Gyűjteményének első darabjai még édesapja (Matzon Frigyes szobrászművész) festő kollégáitól rámaradt realista alkotások voltak, de ezeket nem különösebben szerette. Saját építésű világot akart teremteni, aminek kialakításához szinte tudományos alapossággal kezdett hozzá.

Kollekciójának alapja Kassák Lajos és az Európai Iskola művészei voltak. "Öt évet késtem, hogy fillérekért szerezzek ilyen alkotásokat, de még így is olcsón jutottam hozzájuk. Ebből azt szűrtem le, hogy a gyűjtő ne sokat tétovázzon." Ugyanakkor arra is rájött, hogy nem szabad görcsösen ragaszkodni egy képhez: "Ne izomból gyűjts, a gyűjtésben legyél arisztokrata!" Fontosnak tartja azt is, hogy olyat gyűjtsön, ami ritka. "Ha ugyanazt gyűjtjük, amit mások, az csupán replika" " mondja.

Matzon Ákos festőművészként a vásárlás mellett főleg csere útján gyarapítja gyűjteményét. Szereti a művésztársak képeit a falakon, mindegyikhez személyes élmények, emlékek kötik: "Ő, ő nehéz természetű festő, kevesen gyűjtik " magyarázza. " Ez a műszakirajz-szerű, architekturális kép pedig a Nyugat-Európában is jelen lévő Kovács Attiláé. Vagy itt van a Párizsban élő Vera Molnár, akit viszonylag kevesen ismernek." Az itthoniak közül Deim Pált, Konok Tamást és Haraszt" Istvánt világszínvonalúnak tartja. Egészen fiatalokat azonban nem gyűjt. "Meg kell várni, hogy a karakterük egyértelművé váljon " mondja. " A fiatalokban még nincs meg a bátorság, hogy ne a trend szerint haladjanak, ehhez meg kell élni bizonyos kort. Nekem is eltartott egy ideig, amíg gyűjtőként mert önálló ízlésem lenni." A gyűjtésben Matzon számára az esztétikai szempontok az uralkodók. Elítéli a műgyűjtés mennyiségi és pénzérték szerinti megítélését, a "ki a legjobb" típusú kérdés-felelet kategóriákat, és a versenyszemléletet is. A műgyűjtést mással nem összevethető, intim és szuverén műfajnak tartja.

A kollekcióval kapcsolatos kérdések közül leginkább az foglalkoztatja, mi lesz vele a halála után. "Mert nem a gyűjtés a nagy szám " idézi László Károly svájci gyűjtőt ", hanem annak egyben tartása és megóvása." "Ez a gyűjtemény ma bizonyos értéket képvisel, de 20 év múlva lesz igazán komoly értéke a magyar közönség számára " mondja. " Ezt kell kivárni, és a követő kétszázat."