Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Doszpod József

festménygyűjtő

Doszpod József 1976-ban kezdte építeni gyűjteményét, amikor Pécsről Pestre költözött. "Pesten akkoriban újsághirdetések alapján szinte fillérekért lehetett festményeket vásárolni " emlékezik vissza ", így azt vettem meg, amit lehetett, bár volt bennem tudatosság is: 20. századi magyar képzőművészetet akartam gyűjteni."

Lépésről lépésre haladva képezte magát szakértő gyűjtővé. Először Czóbelt tanulmányozta, majd a Nyolcak festészetét, ahonnan az út Szőnyihez és Aba-Novákhoz vezetett. Még egyetemi órákra is bejárt. Mindemellett nem tartja magát "filozofikus gyűjtőnek", szerinte a képeket elsősorban nézni kell. "Amikor hazajövök, leülök, úgy húsz percen át gyönyörködöm a képekben, és érzem, ahogy teljesen kikapcsolok. Ez, a festmények lélekgyógyító hatásán alapuló több évtizedes rituálé a gyűjtemény fő funkciója" " vallja az orvos-gyűjtő, aki vásárláskor nem mindig tudja eldönteni: együtt tud-e majd élni az adott képpel, vagy sem. "Egyszer beleszerettem egy Aba-Novákba, megvettem, de egy hónap után rájöttem, hogy nem az én világom, ezért elcseréltem. Ugyanígy jártam egy csodálatos Ámos Imre-képpel is. Túl zaklató volt számomra."

A hangulati tényező figyelembevétele mellett a választáskor elsődleges szempont számára az alkotás színvonala. Egy öreg képügynöktől hallotta, hogy "a kvalitásos kép elmarja maga mellől a nem kvalitásosat" " ezt az elvet követve csak remekművekkel gyarapítja gyűjteményét, a művek az őket elválasztó néhány centiméteres távolság ellenére is jól megférnek egymás mellett a falakon. A kollekcióban, amely a nagybányaiak festészetétől kezdve napjainkig ível, egy-egy kortárs művésznek több alkotása is jelen van. A listavezető Kárpáti Tamás, akinek 40 műve szerepel a gyűjteményben, ami nem is olyan rendkívüli, ha tudjuk, hogy a gyűjtő kedvencei legalább 10 festménnyel képviseltetik magukat.

Doszpod József általában közvetlenül a művészektől vásárol, akik közül sokakkal baráti viszonyt ápol. Húsz évvel ezelőtt alakult egy műgyűjtőkből és művészekből álló baráti kör a Vén Budában, ahová sok festő járt, többek között Kokas Ignác, Deim Pál. A társaság ma is havonta találkozik, igaz, más helyszínen. Tanárok is járnak ide a Képzőművészeti Egyetemről, magukkal hozva a jövő ígéretes tehetségeit, akiknek nem lehet ellenállni: "Azt hittem, már befejeztem a gyűjtést, amikor megismertem Kovács Lehelt, László Danit és Barakonyi Zsombort, akiknek a képeit nagyon megszerettem."