Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Merics Imre

műgyűjtő
(Bazsi, 1941)
A baranyai falvakban dolgozó körzeti állatorvos, Merics Imre 1976 körül kezdett néprajzi használati tárgyakat és népművészeti alkotásokat (somogyi pásztorfaragások) gyűjteni. Kortárs művészeti kollekcióját az 1970-es évek közepétől építette ki először Berki Viola és Kátai Mihály műveivel. Gyűjteménye gerincét Korniss Dezső, Gyarmathy Tihamér, Martyn Ferenc, Keserü Ilona, Nádler István, Föld Péter, Somogyi Győző és Ujházi Péter festményei, valamint Kovács Tamás rajzai alkotják. A Merics-gyűjtemény fontos műveket őriz még rangos XX. századi alkotóktól (Almásy Aladár, Anna Margit, Bak Imre, Bukta Imre, Fehér László, Gaál József, Gellér B. István, Halász Károly, Hencze Tamás, Nádler István, Szabó Vladimir, Tóth Menyhért). 
Egyéni kiállítások: 1994: Korniss Dezső művei, Művészetek H., Pécs; 1997: Merics-gyűjtemény, Csók Képtár, Szfvár.
Irodalom: VÁRKONYI GY.: Kép-zavar - adalékok a műgyűjtő természetrajzához, in: ~ (kat., Szfvár, 1997); in: Kortárs művészet múzeumi gyűjteményekben 1988-1999 (szerk. Pataki G.-Sümegi Gy., Bp., 2000).(Sümegi György)

"Az a típusú gyűjtő vagyok, akinek kevés pénze van, mégis gyűjt" " mondja Merics Imre, a Budapesttől 210 kilométerre lévő, háromszáz lelkes zselici faluban élő állatorvos. Merics doktor feleségével együtt 1966-ban került Tormásra, a gyűjtést 1970-ben népművészeti tárgyakkal kezdte.

Az Árpád-dédunokáról elnevezett faluban Merics Imrének nem volt nehéz felismernie, hogy az itt (is) megtalálható népművészeti tárgyak nemcsak a magyarok számára hordozhatnak értéket, de vannak köztük egyetemes jelentőségű alkotások is. Gyűjteménye szépen gyarapodott, mígnem egyre többen kezdtek érdeklődni a népművészet iránt, divattá vált falura menni, tárgyakat vásárolni. A nyüzsgést Merics Imre nehezen viselte, az árak is elszabadultak, így alábbhagyott az érdeklődése. De a rátalálás élménye, a felfedezés öröme hiányzott neki.

"1973-ban ismertem meg Berki Violát és Kátay Mihályt, akik " azon kívül, hogy művészetük közel állt hozzám " tudták, hogy az akkori kortársak közül kire kell odafigyelni" " meséli a gyűjtő. Rajtuk keresztül vezetett az út Somogyi Győzőhöz, Kovács Tamáshoz, Szabó Vladimirhez, Pekáry Istvánhoz és másokhoz. Merics Imre életének meghatározó élménye még barátsága Martyn Ferenccel és Korniss Dezsővel: "Egyetemi kurzusnak érzem, hogy hallgathattam Kornisst. Neki köszönhetően kerültem kapcsolatba Keserü Ilonával, Nádler Istvánnal, Hencze Tamással, Bak Imrével." Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a Merics-gyűjteményben a kortárs nonfiguratív és figuratív művészet egyenlő súllyal van jelen. Utóbbi meghatározó alakja a már említetteken kívül Kárpáti Tamás és Almásy Aladár, míg a középgenerációt mások mellett Földi Péter, Ujházi Péter, Bukta Imre és Gaál József képviseli.

Merics doktor úgy véli, a művészekkel való barátság miatt sem teheti meg, hogy megválik munkáiktól. A nagy távolág ellenére rendszeres látogatója a műtermeknek, fontos számára a kapcsolatok ápolása. Közben pedig jellemző rá bizonyos, a mai napig tartó elégedetlenség: úgy érzi, sok minden hiányzik még a kollekcióból. Behatárolt anyagi lehetőségei miatt egyedi megoldást választott: a falu egyik kiüresedett parasztházát alkotóházzá alakította, ahová rendszeresen meghív (visszahív) művészeket, akik a teljes ellátásért cserébe munkáikkal gyarapítják a gyűjteményt.

A kortárs műalkotások gyűjtése persze nem jelenti a népművészeti tárgyakkal való szakítást, sőt az évtizedekkel ezelőtt összegyűjtött tárgyak és hutaüvegek mellett Mericséknél ott sorakoznak a modern üvegművészet kiemelkedő darabjai is.