Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Horváth Béla

festménygyüjtő

Horváth Béla a 90-es évek elején Kenessei András művészettörténész tanácsára kezdett gyűjteni, főleg európai iskolás és 50-es évek előtti magyar műalkotásokat. Emellett hatással volt rá Amerikában élő nővére is, aki felhívta figyelmét a társadalmi felelősségvállalás szükségességére, arra, hogy jót, értékeset kell tenni " például támogatni a hazai kortárs művészetet. Így Horváth Béla a 90-es évek második felétől kortárs műalkotásokat is vásárol. Elhatározásában erősítette, hogy amikor az ABN AMRO biztosítóját megvásárolta az Aviva Életbiztosító, a projektet menedzselő angol üzletember biztatta: a vállalat nevében vegyen kortárs műveket. De a kortárs művészet támogatásának fontosságát jelezte Horváth Bélának Kéri Imre festőművész is, mondván: a kortárs művészet gyűjtése hazafiúi kötelesség.

Nem sokkal később Bellák Gábor művészettörténész összeismertette Szűcs Attila festőművésszel, az ismeretségből barátság lett, és Horváth tudomása szerint azóta ő a művész legnagyobb gyűjtője: "Sok művésszel baráti a viszonyom, de Attila kiemelkedik közülük abban is, hogy képes mások munkáit is önzetlenül ajánlani. Ő hívta fel a figyelmemet 2003-ban a Kis Varsóra, akik pénzforrást kerestek egyik tervük megvalósításához. Néhány hónappal később megnyerték a velencei biennáléra kiírt nemzetközi pályázatot. Ekkor ismét segítettem, hogy időben elkészülhessen a Nefertiti teste, ami azóta a gyűjteményem része." Szűcs Attila és a Kis Varsó alkotásain kívül a Horváth-kollekcióban többek között Bullás József, Szépfalvi Ágnes, Bak Imre, Nagy Kriszta, Mulasics László képviselteti magát, sőt 2003-ban először külföldi anyag is került a gyűjteménybe, a szlovén IRWIN csoporttól. A gyűjtő rendszeresen jár kiállításokra, szoros kapcsolatban van a Deák Erika, az ACB, a Knoll, a Várfok, a Vintage Galériával és a Műcsarnokkal.

A két éve bejegyzett Horváth Művészeti Alapítvány 20 millió forintos alaptőkéjének kamataiból évente 2 millió forint értékben vásárol kortárs alkotásokat. "Az üzleti életben a legjobb szakértőkkel veszem körül magam, hallgatok rájuk " mondja Horváth Béla. " Így van ez kortárs művek vásárlásakor is. Az alapítványnál száz év múlva Szoboszlai János és Petrányi Zsolt főkurátorok tevékenységét értékeli a művészettörténet, engem pedig mecénásként említenek majd."