Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Hunya Gábor

festménygyűjtő

Hunya Gábor későn kezdte el a rendszerváltás idejéből származó műveket gyűjteni: 1993-ban, amikor megvette az első műalkotást, már sok főmű gazdára talált a korszakból. Erős koncepcióra, szívósságra volt szükség, hogy a bécsi magyar gyűjtő " visszafele is építkezve " feldolgozhassa a gyűjteményben a számára fontos alkotók életművét.

A jelenleg 144 darabos, gondosan számon tartott kollekció fő művészei El Kazovszkij és Ujházi Péter, de több korszakával szerepel Birkás Ákos, Bukta Imre, Nádler István, Szirtes János, Szotyory László, Varga Patrícia Minerva és Záborszky Gábor is. A legifjabb generációt Györffy László és Nemes Csaba képviseli " az utóbbi művésznél Hunya Gábor a politikusabb művek felé lát elmozdulást, ami fontos szempont a műalkotásokban társadalmi érzékenységet is kereső gyűjtő számára. A rendszerváltás korszaka lezárult, a politikum a mai magyar művészetet kevésbé járja át, Hunya Gábor inkább a román kortárs művészek munkáiban találja meg a közéletiséget. A teljes gyűjtemény egyharmadát teszi ki a román anyag, benne Dumitru Gorzo, Teodor Graur és Marilena Preda-Sanc munkáival. A politikum nem az egyetlen irány, amelyet Hunya a gyűjtésben követ: a kollekcióban legtöbb művel képviselt művész, El Kazovszkij munkáiban például az expresszivitás fogta meg.

A Hunya-gyűjteményt Budapest"Bukarest híd címmel 2007 májusában a Bartók 32 Galériában és a Karinthy Szalonban állítják ki. Az év elején főként ez kötötte le Hunya Gábor gyűjtésre szánt idejét és energiáit. A kollekció ezért kevesebb tárggyal bővült, igaz, ezek között voltak olyan főművek, mint Ujházi Péter Gyula és Gyuláné című kerámiái, amelyre tíz évet várt a gyűjtő. A kiállítás anyagi ráfordítást igényel, de Hunya Gábor olyan partnereket talált a két kiállítási helyszínen, akikkel jól tud együtt dolgozni. "Úgy tervezem, hogy mindkét helyen lesz egy fal, amelyet a politikus művek foglalnak el. Az egyik oldalán a tárgyak " dobozok, kerámiák, objektek ", a másik oldalon pedig a festmények" " mondta a gyűjtő, aki hangsúlyozottan nem személyes, hanem román"magyar kiállítást szeretne létrehozni, amiben Kürti Emese művészettörténész van segítségére.