Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Pogány Zsolt

festménygyűjtő

Noha Pogány Zsolt gyűjteményében Ország Lili és Deim Pál munkássága jelenti a középpontot és a mércét, a gyűjtőnek a képzőművészethez való kötődése sokkal régebbi. Egészen fiatalon " családi ismeretség révén " került közeli kapcsolatba a magyarországi műgyűjtés két meghatározó alakjával: Tompa Kálmán belgyógyásszal és unokatestvérével, az ugyancsak orvosprofesszor Gegesi Kiss Pállal, akiknél a magyar festészet kiválóságainak " többek között Rippl-Rónainak, Kassáknak, Csontvárynak és az Európai Iskola művészeinek " munkáiban gyönyörködhetett.

"A gyűjtést tulajdonképpen negyven éve kezdtem, Ország Lili, Keserü Ilona, Deim Pál, Nádler István, Hencze Tamás és Fajó János műveivel. Mindegyiküket igyekeztem személyesen is megismerni, volt, akivel ez könnyebben, volt, akivel nehezebben ment, de végül sikerült, sőt a legtöbbjükkel meghitt barátság is kialakult. Szabadon válogathattam a műtermeikben" " mondja Pogány Zsolt, majd hozzáteszi, hogy részben éppen e baráti kötődések miatt nem vált meg egyetlen, valaha megvásárolt alkotástól sem. No és persze azért sem, mert azokat az alkotásokat, amiket jónak talált korábban, jónak találja ma is: "Valamiféle nemes konzervativizmus alakult ki bennem, az egyetemes értékek érdekelnek, vonzanak, és nemcsak a képzőművészetben, hanem a zenében és az irodalomban is. A mai fiatal művészekkel kapcsolatban azonban elveszítettem a belső iránytűt " legalábbis ami a kvalitást illeti ", ezért az újak közül nem is gyűjtök senkit. A kollekció bővítése El Kazovszkij, Halász Károly, Bukta Imre és Fehér László számomra lényegesnek tartott alkotásainak megszerzésével véglegesen lezárult." Pogány Zsolt gyűjtésének rendezőelve mindvégig az volt, hogy együtt láttassa az informel spontaneitását és a geometrikus absztrakció rendjét.
S hogy mi lesz a gyűjtemény további sorsa" Bár ebben a kérdésben Pogány Zsolt még nem döntött véglegesen, úgy véli, a kollekció a Deim családnál lenne a legjobb helyen.