Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Keresztesi Péter

festménygyűjtő

A "tyúk vagy tojás" klasszikus esetét veti fel Keresztesi Péter világosan, rafináltan szerkesztett lakása és gyűjteménye: vajon melyik illeszkedett a másikhoz" A valamikori bérpalota felső emeletén kialakított otthon sokkal inkább kelti tágas családi ház érzetét, mint belvárosi lakásét, ahol a falakon és a térben látható kortárs anyagot úgy válogatták össze az itt lakók, hogy azokkal együtt tudjanak élni.

"Bécsben találkoztam először Bak Imre kiállításával a Collegium Hungaricumban, amikor diplomataként ott éltem a 90-es évek elején. Az ő művészete volt az első erősebb kortárs hatás, ami ért, és beindította az érdeklődésemet. Most a falon lóg több kisebb munkája mellett a Morandi-sorozat egy darabja és a Carpaccio-sorozatból is egy nagyméretű kép" - mondja Keresztesi Péter, aki Bécsben került kapcsolatba Hans Knollal is. Az ő galériájában fedezte fel Birkás Ákos világát, a korábbi Fej-sorozatot. De az osztrák fővárosban kezdte tudatosan figyelni azt is, kik azok a festők, akiket feltétlenül meg szeretne ismerni személyesen.

"A kortárs művészetben vonzó, hogy meg tud teremtődni a személyes kapcsolat az alkotóval. Soha nem vettem úgy képet, hogy ne ismerkedtem volna meg a festővel. Nagyon fontos, hogy le tudunk ülni beszélgetni, kérdezni tudok tőlük, adott esetben jobban megértem, mi történik a vásznon" " vélekedik a gyűjtő. Budapesten sokat segített neki a Vadnai Galéria, az ő művészkörükkel ismerkedett meg elsőként. Később eljutott Konok Tamáshoz, Bullás Józsefhez, Gál Andráshoz, Bernát Andráshoz, Haraszt" Istvánhoz, Wolsky Andráshoz, Barabás Zsófihoz. A galériásokkal, művészekkel kialakított kapcsolatainak köszönhetően folyamatosan nyomon követi a kiállításokat, a bemutatókat és a katalógusok megjelenését.

A tér szerves részeként tárulnak fel Keresztesi korábbi szenvedélyének emlékei, a 19. századból való használati és dísztárgyak: bajuszsütő vas, melltű, kelyhek, apró babák, tárcák " mind különleges, ecseri piaci kincs. "Ahogy egy festőnek, egy műkedvelőnek is vannak korszakai. Gyerekkoromban a középkori festészetért, majd a barokk motívumvilágáért rajongtam, és most eljutottam a kortársakig. A kortárs művészet nagy kihívást jelent, végig kell járni az utat, mely elvezet hozzá."