Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Simó György

festménygyüjtő

"Gyűjteményem építése a véletlenen múlik: akkor gyarapodik, amikor oda kerülök, hogy nézhetek, válogathatok" - mondja Simó György.

Simó nem járta be a hagyományos utat, azaz nem klasszikus modern alapok után fordult a kortárshoz, sőt, azt állítja, ha van ilyen út, akkor ő azt fordítva fogja megtenni. Hogy a kortárs művészet felé fordult, természetes számára, mert ez az, ami körülveszi az embert. Kívülről sokaknak avantgárd vagy dekadens dolognak tűnik, azonban akiben van fogékonyság a jelenre, annak ez magától értetődő.

"Kifejezetten populista, felhasználói attitűdű gyűjtő vagyok" " szögezi le. Öt-hat évvel ezelőtt úgy indult a képvásárlás, hogy minden, amit megvesz, lehetőleg ki is kerüljön az otthoni térben. Mostanra már irodájában is körülveszik az alkotások, s számos mű várja, hogy megfelelő helyre kerülhessen.

Simó György számára a galériás személye meghatározó, gyűjtési szokásainak kialakításában Deák Erika szakértelme és emberi hozzáállása segíti a mai napig. Kollekciójának legemblematikusabb művészei Hecker Péter és Szűcs Attila, akiktől több alkotói korszakból számos képet vásárolt. Ezenkívül megtalálható még Szabó Dezső, Böröcz András, Cseke Szilárd, Nagy Kriszta, Szüts Miklós, iski Kocsis Tibor, Köves Éva és Gyenis Tibor egy vagy több munkája.

Simó szerint a kortárs piacot több dolog befolyásolja, hajtja, például a sznobizmus, a divat, a marketing, valamint a művészi tehetség periodicitása. Hangsúlyozza: a magyar művészet értékét az adja meg, ha olyan emberek ítélik meg, akik ismerik és figyelik a nemzetközi trendeket. A nemzetközi vásárok és kiállítások izgalmas közege egyrészt összehasonlítási pontként szolgálhat a magyar művészet megítéléséhez, másrészt nyitást jelenthet új távlatok felé.

A Simó-gyűjtemény legutóbbi szerzeményei Bullás József és Szacsva(y) Pál képei, valamint a kArton Galéria által felkarolt graffitiművészek.