Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Kozák Gábor

festménygyüjtő, műkereskedő

Tíz éve, 1997 elején nyitotta meg Kozák Gábor galériáját Illárium néven a Köztársaság téren, és ezzel egy időben kezdte gyűjteni kortárs alkotók műveit is. Az első, amit megvettem, Kósa János Häckerek című képe volt - emlékszik vissza. Úgy éreztem, nem lehet kihagyni, fontos kép, érdekes művészettörténeti pillanatban született. S hogy bátorsága nem volt hiábavaló, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a képet azóta többször kiállították, tíznél is több kiadványban reprodukálták. Az Illárium működése alatt Kozák csak pár darabot vásárolt, 2000-ben körülbelül tíz műből állt a gyűjteménye. A 2000-es év váltást hozott az életében: a Godot Galériához igazolt, melynek azóta is ő a művészeti vezetője. A galéria évek óta kínál bemutatkozási lehetőséget a gyűjtőknek, hogy kortárs magánkollekcióikat a nagyközönséggel is megismertethessék.

Kozák Gábor gyűjteményének erőssége az, hogy a legtöbb mű azoktól a művészektől való, akiket a legjobbnak tart: Bukta Imrétől, Gaál Józseftől, Palkó Tibortól, Ujházi Pétertől, feLugossy Lászlótól. ?Ők többé-kevésbé egy generáció, 46 és 66 év közöttiek, nem túl vidám, kritikus, ironikus életszemlélettel. A másik fő irányt viszont a fiatalabb és figuratív alkotók képviselik, többek között Erdélyi Gábor, Nagy Gábor György, Nagy Kriszta, Wächter Dénes, Bogdándy Szultán, A. Nagy Gábor, Kósa János és Hajdu Kinga.

Kozák szerint fontos, hogy a gyűjtőt több benyomás érje egy művésszel kapcsolatban: A gyűjtés időigényes foglalatosság. Az elmúlt tíz évben többször láttam olyat, hogy valakinek a munkái iszonyú ütősek voltak az első pillanatban, aztán három év múlva megszűnt a varázs. Egyebek mellett ezért van szükség sok időre és alapos utánajárásra: ha valakit egyszer meglátsz, nézd meg újra és újra, hogy biztos legyél benne, tényleg szükséged van a munkáira.

S hogy a galériás és a gyűjtő hogy fér meg egy személyben? Nos, Kozák Gábor állítja: galériás énje még sohasem kerekedett a gyűjtői fölé, így kollekciójából eddig kizárólag anyagi szükséglet miatt vált meg képektől. Ugyanakkor éppen galériásként nem teheti meg, hogy a legjobb művekre azonnal lecsapjon, ahelyett hogy eladná őket.

Kozák Gábor dédelgetett vágya, hogy egyszer teljességében láthassa gyűjteményét, melynek jelenleg csak egy részével él együtt, mivel az 50 négyzetméteres lakásban nem jut hely ?mindenkinek?. A lakásból kiszorult művek édesanyjánál, barátoknál kaptak helyet, leszámítva azokat, melyek letétként a Magyar Nemzeti Galéria anyagát gazdagítják.