Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Vass László

műgyűjtő
Pestújhely, 1946. ápr. 5.-

1960-64: cipőipari technikumot végzett. 2000: a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje. 2007: Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje. 1964-69 között a Magyar Divatintézetben tervezőként dolgozott. 1970-ben mestervizsgát tett egy "Budapest" stílusú rámánvarrott férfi cipővel, azóta is ennek a cipőtípusnak a fejlasztésén munkálkodik. 1978-ban saját üzletet nyitott a belvárosban. A 70-es évek közepétől foglalkozik kortárs festők és szobrászok műveinek gyűjtésével. 2000 májusában felajánlotta gyűjteményét Veszprém városának, így 2002-től állandó kiállításként fog működni.
Jelentős év volt Veszprém történetében és Vass László életében is a 2003-as, amikor megnyílt a városban a Modern Képtár " Vass László-gyűjtemény. Bár a népszerű múzeum tárlatának koncepciója kétévente változik, a Vass-gyűjtemény legjellemzőbb darabjai állandóan láthatók. A nemzetközi hírű cipészmester 30 éve vásárolta az első képet, azóta a geometrikus absztrakt, a nonfiguratív művészet avatott gyűjtőjévé vált. A kezdeti válogatásban Barcsay Jenő segítette: a mester és a gyűjtő között szoros barátság alakult ki, és Barcsay művészete máig a kollekció egyik mércéje. Az idősebb nonfiguratívok közül Korniss Dezső, Gyarmathy Tihamér, Lossonczy Tamás képeit gyűjtötte Vass László, majd többek között Hajdú László, Deim Pál, Bak Imre, Hencze Tamás, Nádler István, Haász István, Fajó János, Konok Tamás műveivel gyarapodott a kollekció.

"Konok Tamásnak köszönhetően kezdett foglalkoztatni a külföldi kortárs művészet" mondja Vass László. " 1992-ben kaptam tőle egy dedikált Aurélie Nemours-albumot. Később képem is lett Nemours-tól, s rajta kívül más európai, sőt tengerentúli művésztől is. Úgy vélem, egy kortárs gyűjteményben lennie kell külföldi anyagnak, nem elég pusztán magyarokat gyűjteni. Hiszek benne, hogy csak úgy lehet kapcsolatot teremteni külföldi gyűjteményekkel, múzeumokkal, ha mi befogadjuk a külföldi művészeket, ők pedig " mintegy cserébe " a magyarokat. Ha a külföldi gyűjtők, múzeumigazgatók ellátogatnak ide, és látják, hogy a nemzetközi vonal mellett a magyarok is ugyanolyan jók, megnyílhatnak a lehetőségek a mieink előtt is."

Vass Lászlót jelenleg a monokróm festészet foglalkoztatja: "Gál András szerettette meg velem a műfajt, én pedig leginkább azzal tudom őt segíteni, hogy a munkáit neves külföldi művészek alkotásaival együtt állítom ki." Vass mindig jól megfontolja, kivel, hogyan bővítse kollekcióját. Aukciókat nem, galériákat, kiállításokat, művészeti vásárokat annál inkább látogat, itthon és külföldön egyaránt.
S hogy merre tovább a monokróm után" "Érdekel például a Sarah Morris által képviselt irány, biztosan felfrissítené a kollekciót. A magyarok közül Wolsky Andrást figyelem egy ideje, esélye van rá, hogy bekerüljön a gyűjteménybe."

Könyve: ~-MOLNÁR M.: Klasszikus férficipő, Bp., 1999.
Irodalom: SZENCZI TÓTH K.: A cipészmester (Levél V. L.-nek), ÉS, 1994/4.; BORS E.: Mai művek gyűjtője, Lakáskultúra, 1994/5.; NÁDOR T.: Ember és tárgya - ~, Szabadföld, 1994. márc.; S. B.: Vass-Polgár, Cash Flow, 1997/8.; GYŐRFFY I.: Interjú ~ műgyűjtővel, Mozgó Világ, 1998/3.; NAGY Z.: "Budapest stílus" ~ múzeuma, Műértő, 1998/12.; KELLEI GY.: Cipők és modern festmények, Veszprémi Napló, 1999/2.
Portréfilmek: Az én váram - Lakáskultúra mindenkinek (szerk.: OSSKÓ J., MTV 1, 1994); Apropó (szerk., műsorvezető: KEPES A., MTV 1, 1997); THÉMA (szerk.: ERDŐSS P., MTV 1, 2000).