Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Vörösváry Ákos

Vörösváry Ákost az első hatás Kolozsváry Ernő győri műgyűjtő lakásába lépve érte, és ettől kezdve a régiségek gyűjtögetését fokozatosan felváltotta a modern és kortárs művészet "akkor elsősorban Korniss Dezső, Ország Lili, Anna Margit" iránti lelkesedés. Korai (70-es évek eleji) gyűjtői ambíciói mentesek voltak mindenféle koncepciótól, majd szépen lassan rájött, hogy nemcsak falra akasztható képeket akar gyűjteni, hanem olyan műtárgyakat, amelyekkel dolgozhat, amelyek foglalkoztatják, és kiállításokká állnak össze. Ez a törekvés 1990-ben az Első Magyar Látványtár Alapítvány létrehozásával intézményesült, és valóban kézzelfoghatóvá a diszeli magánmúzeum 1997-es megnyitásával lett.

Vörösváry gyűjteményében a kortárskategória viszonylagossá válik: a korok és műfajok szimbiózisa megfiatalítja a régiségeket, ahogy klasszikussá érleli a ma is alkotó művészek munkáit. Esetünkben, a kortárs gyűjtemény bemutatásával némiképp megbontjuk a kollekció egységét, a mára bizonyossá vált gyűjtői koncepciót. De megtehetjük, mert így is olyan gazdag névsor áll össze, ami önállóan is megállja a helyét. Az aktív gyűjtői attitűdhöz hozzátartozik a művészekkel való kapcsolattartás, ezért a gyűjteményben szereplő alkotók általában több művel is jelen vannak, a gyűjtő és művész kapcsolata állandó és személyes. Ilyen volt az 1979-ben elhunyt Altorjai Sándor és a már ugyancsak nem élő Hortobágyi Endre. Számos alkotással képviselteti magát Szemadám György, Prutkay Péter, Lakner László, Swierkiewicz Róbert, Ganczaugh Miklós, Gondos István, O. Papp Gábor, Kicsiny Balázs, Gerhes Gábor. De több ilyen "például" névsort összeállíthatunk, mondjuk feLugossy László, Wahorn András, Kováts Albert, Böröcz András, Gellért B. István, Roskó Gábor, Berhidi Mária, Barabás Márton, Karácsonyi László, Szabó Károly Tröszter Vera nevével.

Míg korábban évente akár 50-60 műtárgy is gyarapította a kollekciót, mára jó, ha 5-10 mű kerül a gyűjteménybe, mely "önmagából táplálkozik": egyes darabok a továbblépés forrását szolgálják, és csere útján egy másik gyűjteményben élnek tovább. A lendület nem a lelkesedés elapadása okán, hanem anyagi okokból, a Látványtár fenntartása érdekében hagyott alább. A Vörösváry-gyűjteményben nincs kortárs és klasszikus, csak izgalmas, tartalmas és ihlető művészet, amit az egykori Stankovits-malomban vagy a "Passe-p Art" keretekben tálalva időről időre új értelmezésben tár a közönség elé a gyűjtő.