Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Bakonyi Árpád

festménygyűjtő

Annak ellenére, hogy egy festőművész, Festy Masa volt a keresztanyja, családjukban nem gyűjtött egyetlen generáció sem tendenciózusan. Első képeit is, amelyek Festy lányától kerültek a birtokába, csak viszonylag későn vásárolta. A gyűjtést lényegében tizenöt évvel ezelőtt kezdte, eleinte elsősorban a rézkarcok foglalkoztatták, majd később festményekkel folytatta. „A legelső időben árveréseken licitáltam arra, ami tetszett. Sok klasszikus művésztől lett így képem, megnéztem, megtetszett, de aztán szinte azonnal rájöttem, hogy nem az én világom.” Mednyánszky László vagy Szőnyi István után figyelme hamar a kortársak felé fordult.
A családja birtokába került a soproni Hajnóczy-ház, amelynek adottságai, nagy termei tökéletesen alkamassá tették az épületet arra, hogy ott kiállításokat rendezzenek. „A kortárs művészet azt mutatja, amit mi is látunk, vagy éppen azt, amit nem veszünk észre.” Körmendi Anna galériatulajdonos régi barátként sokat segített az indulásnál, a művészek kiválasztásánál és a kapcsolatteremtésben. Az első kiállító, akit Bakonyi szuggesztív és sokoldalú művésznek tart, Schéner Mihály volt. Őt az évek folyamán olyan nevek követték, mint Gyémánt László, Tenk László, a szentendreiek közül Aknay János vagy Deim Pál, majd Gyarmathy Tihamér, Frank Frigyes és a szobrászok közül Nagy Sán16 17 dor vagy Palotás József. A névsor igen vegyes, a gyűjtő valamennyi kiállító művésszel személyes jó kapcsolatot ápol, és saját gyűjteménye is a megrendezett tárlatok nyomán alakult. „Aki tehet, az tegyen, hiszen az szorul rá a támogatásra – akár vásárlásról, akár bemutatkozási lehetőségről van szó –, aki most közöttünk él!”
Bakonyi ugyan nem tudatos koncepció mentén építi gyűjteményét, a gyűjtésben nagyobb szerepe van az emócióknak és egyes esetekben a szerencsének, ezzel ellentétben – vagy talán éppen ezért – a gyűjtemény mintegy kétszázötven alkotása közül eddig egytől sem vált meg.