Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Fehér György

festménygyűjtő

Fehér György Ausztráliában nevelkedett, a sajátos kultúra, Pápua Új-Gínea és az ausztrál kontinens aboriginal művészetének felfedezése - antropológia szakos hallgatóként - különösen fontos élmény volt számára. A család a kilencvenes évek közepén New Yorkba költözött, az ezt követő időszakot pedig jószerivel a Közel-Keleten, Egyiptomban és Anatóliában kutatva, publikálva töltötte. New Yorkba visszatérve befejezte jogi tanulmányait és végül az ügyvédi pálya mellett döntött.
Több, mint tíz éve telepedett újra le Magyarországon, és ma is elsősorban itt él és dolgozik. 2005-ben gyermekkori barátjával, Bellák Tamással ügyvédi irodát nyitottak Bellák és Társa néven. Mindketten különféle családi szálakon a magyar művészeti élethez kötődnek, így egyértelmű volt, hogy az iroda valamilyen módon felkarolja, üzenetté formálja a hazai kortárs művészet támogatását. A Pauler utcai irodaház ötödik emeletén, saját irodájukban kialakított "Art Floor" nyolc magyar kortárs művész munkáján keresztül a hazai vizuális művészet tendenciáiról ad keresztmetszetet, egyedülálló kezdeményezésként szakmai tanácsok alapján, de személyes ízlésüknek is teret engedve aktuális, informatív és az üzleti partnerek számára (is) vonzó tárlatot alakítottak ki. A német származású médiaművész, Eike Berg segítségével jelentős alkotásokat válogattak össze. "A tárgyalóban két kiemelkedő művész egy-egy nagyméretű munkáját és egyben két műfajt szembesítünk egymással: az egyik a kézi gesztussal létrehozott festészet és hagyományos grafika, a másik pedig a technikai eszközzel alkotott fotográfia és digitális grafika." Fehér László hatalmas festményével szemben Szabó Dezsó printje látható, amelyet az iroda folyosóján Bullás József, Hecker Péter és Cseke Szilárd alkotásai követnek. Várnai Gyula, Eperjesi Ágnes és Eike munkái a kortárs fotó és számítógépes grafika hazai irányait mutatják be. Az iroda más módot is talál a művészek támogatására, így például pro bono nyújt segítséget jogi ügyek intézésében.
Fehér magánemberként is vásárol kortárs műveket elsősorban a hazai közép- és fiatal generáció befutott és jónevű művészeitől. Az irodában is bemutatott művészek mellett mintegy tíz év alatt eddig többek között Szűcs Attila, Iski Kocsis Tibor, Kupcsik Adrián, Csáky Marianne és Köves Éva munkái kerültek a birtokába.
Új irányt szab gyűjteménye alakításában a digitális- és videóművészettel való megismerkedés, amelynek hatására nemrégiben megvásárolta első mozgóképes munkáját: Szabó Eszter egy videóját.