Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Gerendai Károly

festménygyűjtő

Gerendai mindkét ágon nemeseket felvonultató családban, nagypolgárinak mondható miliőben nőtt fel, igaz, már 16 évesen különköltözött szüleitől.
A nyolcvanas évek végén már sikeres könnyűzenei menedzsernek számított, majd rendkívül jó időzítéssel vágott bele 1993-ban a Sziget könnyűzenei fesztivál kialakításába, amelynek indulása óta a pluszbevétel jelentős részét a minőségi kulturális kínálat erősítésére fordítja, amelybe időközben a lehetőségek adta mértékben a képzőművészetet is beemelte.
"A képzőművészethez ugyanolyan megszállott és alapvetően érzelmi kötődés kapcsol, mint a többi hobbimhoz. Az első időtől fogva leginkább a zene határozta meg, hogy kiktől vettem képeket." A korábbi Albert Einstein Bizottság zenekar tagjai, a jobbára autodidakta képzőművész efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András művei ma is meghatározó részét képezik gyűjteményének.
"A 90es évek elején vett első képem teljesen kilóg a sorból. Egy étterem falán láttam meg egy orgonacsokrot ábrázoló csendéletet. Édesanyám kedvenc virága volt az orgona, és mivel közvetlenül előtte vesztettem el őt, valahogy egyértelmű volt, hogy azt a képet hazaviszem. Végülis a mai napig megvan."
Gerendai elismeri, hogy nem a ?profi gyűjtők? szemlélete szerint válogat, a befektetési szempontok vagy a lehetséges értéknövekedés nem érdekli, nem racionálisan, premisszák mentén kezdett el alkotásokat vásárolni, a legkorábbi szerzemények nem utaltak valódi gyűjtői tudatosságra.
A tudatos lépések megtételében a szintén zenészkörökből származó barát, Bognár Attila segíti. Szalóky Károllyal, a Várfok Galéria alapítótulajdonosával történt megismerkedése óta ő az, akinek szakmai véleményére leginkább ad. Gyűjteménye építésében az évek során aztán fokozatosan kialakult egyfajta kötetlen kollekciós elv. A Várfokhoz köthető művészek (Aatoth Franyo, Csiszér Zsuzsi, Nádler István, Mulasics László, El Kazovszkij, Rozsda Endre vagy Francoise Gilot) mellett ma már több munka van birtokában Bada ?Dada? Tibortól, Roskó Gábortól, Ádám Zoltántól, Bukta Imrétől, Soós Nórától, Győri Mártontól, Csurka Esztertől, Klimó Károlytól, Duliskovics Baziltól és Nagy Krisztától is.