Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Gömör Béla

festmény-és műtárgy-gyűjtő

Gömör Béla széleskörű gyűjtőtevékenységet folytat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a kollekció építése során több területtel és technikával is foglalkozik, hanem hogy a tárgyak megszerzése mellett ugyanolyan fontosnak tartja a hozzájuk kapcsolódó tudományos tevékenységet is. A művek eredetét, történetét nagy szenvedéllyel kutatja, hogy aztán eredményeit publikálja, és ezzel egyben gyűjteményét is dokumentálja. Több könyve jelent meg általa gyűjtött művészekről vagy műtárgy-csoportokról: Kis fotótéka (2002), Emlékéremkönyv (2002), Bäck Manci (2003), Rácz György (2005), Kisplasztikai körkép (2005), amelyekben a dokumentációs szándék mellett legalább olyan fontosnak tartja a szó legnemesebb értelmében vett népszerűsítést is. Most megjelenés előtt álló kötetével Tipary Dezső műveit készül még ismertebbé tenni. Gyűjteményével nem rejtőzik el, a kollekciót - akkori állapotában - bemutatta például a Kassák Múzeum (1997), illetve gyakran ad belőle kölcsön kiállításokra.           
A művek kiválasztásánál alapvetőnek tartja, hogy vonzalom alakuljon ki a tárgy és gyűjtője között. Együtt él a választott alkotásokkal. Ezért csakis saját értékítélete számít, amikor arról dönt, hogy egy-egy mű bekerüljön-e a gyűjteménybe: "Kiben bízzon az ember, ha nem önmagában!"
Kis lépésekkel kezdte, és ugyanezt ajánlja a most kezdő gyűjtőknek is: "Nem csak a sokmilliós képek tehetnek valódi gyűjteménnyé egy kollekciót. Grafikák, kisplasztikák vagy érmek megszerzése is beindíthatja azt a folyamatot, amikor a gyűjtő elkezd foglalkozni a tárgyakkal, kutat, olvas, vizsgálódik. Utána már nincs megállás."
Tudatosan szemben áll a festmény-központú gyűjtői attitűddel. Számára a piktúra mellett ugyanolyan fontos terület az érmek, kisplasztikák, grafikák és fotográfiák világa. A ?szokásos? kezdet, a klasszikus modernek után nagy hangsúlyt kapott a ?női vonal?, elsősorban Járitz Józsa művészete. A kortársak közül fontosak számára a MORR-csoport művészei (Matzon Ákos, Orvos András, Rácz György, Regős István) és alkotásaik. A fotográfiák közül másfél évszázados a legkorábbi, de kortársak is megtalálhatók a gyűjteményben. Külföldi művészek munkáihoz többek között egyik gyűjtő mentora, László Károly  révén jutott.