Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Hoffmann István

festménygyűjtő

Hoffmann István azok közé a gyűjtők közé tartozik, akiknek a kollekció bővítése nem az egyetlen szenvedélye. A képzőművészet mellett legfőképpen a komolyzene és a sport határozza meg érdeklődését. A festészet tanulmányozása, kiállítások látogatása már iskolás korában rendszeressé vált. A többgyermekes mérnöknek azonban csak az 1980-as években nyílt lehetősége, hogy elkezdje a gyűjtést. Kezdeti érdeklődését alapvetően befolyásolta a szentendrei művészkör, az Artéria Galériához, később pedig a Pandora Galériához tartozó művészek csoportja.
Fontosnak tartja a művészekkel való szoros kapcsolattartást. Ebből következően nem csak galériákban vagy aukciókon vásárol. Szívesen vállalja a felfedezés kockázatát. Véleménye szerint e nélkül a gyűjtő csak a galériák és a piac diktálta trendeket követi, önálló ízlés nélkül. Nem kötelezi el magát egyetlen irányzat, megközelítés vagy csoport mellett, hanem bízik saját ítéletében. Kizárólag számára személyesen fontos és tetsző művek kerülnek be a kollekcióba. Mindebből következően gyűjteménye szerteágazó, és egyszerre több hangsúlyt is találunk benne: külön egységet képeznek azoknak a művészeknek a munkái, akikkel szoros baráti kapcsolatban áll (Záborszky Gábor, Soós Tamás, Gábor Áron). A konstruktív-geometrikus művészet jelenléte a gyűjteményben legfőképpen Konok Tamással való barátságának köszönhető, akinek jól ismert geometrikus művein kívül több kollázsával és a pályakezdő évekből származó műveivel is dicsekedhet. Érdekesség a kollekcióban, hogy néhány jelentősnek tartott művész (például Buczkó György, Klimó Károly, Konok Tamás, Nádler István vagy Ujházy Péter) minden fontosabb korszakából igyekszik megszerezni reprezentatív alkotásokat. Így némely alkotótól akár tíz-tizenöt, más-más alkotói periódusból származó mű is előfordulhat. Lényegesnek tartja, hogy a magyar művészet a nemzetközivel együtt jelenjen meg, így került be a gyűjteménybe több külföldi alkotó, például a holland Rene Rietmeyer vagy a japán Hiro Okura több munkája. Figyelemmel kísér és gyűjt számos fiatal alkotót is, akiknél legfőképpen az egyéni arculatot értékeli.
A három-négyszáz műből álló kollekció középpontjában alapvetően festmények és szobrok állnak, illetve grafikák is abban az esetben, ha egy művész valamely korszakában ezt a technikát ítélte a gyűjtő számára legjellemzőbbnek.