Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Janikovszky János

festménygyűjtő

"Ahol nem ért mennyezetig a könyv a lakásban, ott festmények voltak a falon." - jellemzi gyermekkorának uralkodó atmoszféráját az orvos-író házaspár gyermekeként egy hetedik kerületi nagypolgári lakásban felnőtt Janikovszky János.
Fiatalemberként egy merész gesztussal szerezte első saját műtárgyát, amikor huszonhárom évesen első fizetéséből a BÁV-nál tizenkéthavi részletre megvásárolt egy Szabó Vladimir festményt. Komoly elkötelezettséggel és a család baráti köréhez tartozó művészetértőktől kért tanácsokkal kezdett el a hetvenes évek végén vásárlási szándékkal olyan kortárs képzőművészeket felkeresni, mint többek között Hencze Tamás és Schaár Erzsébet.
Janikovszky mérnök-üzletkötőként egy külkereskedelmi vállalat export osztályára került, ahonnan rendszeresen utazhatott elsősorban Nyugatra. 1983-ban irodavezetői pozícióban Németországba, pontosabban az akkori NSZK-ba került, ahol tizenkét évet töltött, és amely új horizontot nyitott számára a képzőművészetet illetően is.
Hazajárva a nyolvanas évek végén induló aukciós kultusz hamar magába szippantotta, ám az akkor vásárolt képek zömét inkább ?intermezzonak? tartja a mára letisztult gyűjtési koncepciójához és ízléséhez képest. A veszprémi Vass Gyűjtemény nagy hatással volt rá, ott látta először Konok Tamás munkáit, amelyek hatására felkereste a művészt, és több képet is vásárolt tőle. "Környezetem nem teljesen érti, amit csinálok ? hogy havonta újabb és újabb képekkel jelenek meg, de az idő engem fog igazolni."
A mára kialakult biztos kör, akiktől ciklikusan vásárol, elsősorban személyes találkozások, ismeretségek alapján jött létre, így Konok Tamás és Váli Dezső  mellett elsősorban Mulasics Lászlótól, Lukoviczky Endrétől, Deim Páltól, Varga Amár Lászlótól, Für Emiltől vásárolt illetve vásárol rendszeresen, a szobrászok közül pedig Jakovits József, Pauer Gyula és Varga Imre több alkotása van a birtokában. Bár szoros kapcsolata kortárs galériával nem alakult ki, az évente megrendezésre kerülő művészeti vásár szereplőit és művészeit folyamatosan figyeli, így a közel háromszáz alkotást számláló gyűjtemény további iránya még szabadon alakulhat.