Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Kárpáti Tamás

festménygyűjtő

Kárpáti Tamás gyűjteményének létrehozása kapcsán azért a múlt idő, mert azok, akiknek a számára Kárpáti két tematikus gyűjteménye megszületett, azok mára már felnőttek és elkezdték önálló életüket. Kárpáti Tamás ugyanis két gyermekének, Almának és Andrisnak építgette a személyesen nekik szóló, egyenként csaknem 150 alkotásból álló tematikus kollekciót. Az egész úgy kezdődött, hogy Amerigo Tot rajzolt három almát az akkor 8 éves Kárpáti Almának. Ekkor született meg a művészetpártoló és művészetben élő Kárpáti Tamás fejében a gondolat, hogy almákat ábrázoló képeket rendel a kortárs képzőművészet nagyjaitól. Nemcsak rendelt, de vadászni is kezdett az ilyen témájú alkotásokra. A megrendelt képek szinte mindegyike Almának lett dedikálva, amely igazán személyessé és unikálissá teszi ezeket a műalkotásokat.
Nem volt mindenkivel könnyű helyzetben a megrendelő. "A legnehezebben Bak Imrét lehetett rávenni, hogy almát fessen, de aztán végső soron ő is kötélnek állt."  Néhány évvel később András fia nehezményezni kezdte, hogy csak nővérének vannak képei. Új gyűjteményhez tehát új tematikát kellett találnia. Az első esetben egyszerű volt a helyzet, hiszen az ötletet lánya neve adta. Andrásnak pedig végül azt javasolta, gyűjtsenek számára bohócokat. Így kezdődött a második tematikus kollekció építése, az előzővel lényegében azonos szempontok szerint. A két kollekció Reich Károlytól Barcsay Jenőig, Borsos Miklóstól Toni Curtisig őrzi a képzőművészet kiválóságai és a művészbarátok munkáit, akik később már kérés nélkül is küldték az almákat és a bohócokat. A gyerekek közben felnőttek, a gyűjtemények építése nagyjából befejeződött. Gyűjtői és magánéletének ezt a korszakát méltóképp lezárandó Kárpáti egy album kiadását tervezi, amelyben minden alma és bohóc mellett ott szerepelne egy-egy hozzájuk fűződő anekdota is.
Hiányérzet? Van. A gyűjtő beteljesületlen vágya egy Anna Margit bohóc, amely állítása szerint mindig egy kicsivel többe került annál, amennyit épp ki tudott volna fizetni érte.
Kárpáti Tamás ma már új vizeken hajózik. Vitorlások és tengerparti tájak foglalják el a megüresedett helyeket a falakon, ahonnan Alma is, Andris is leakasztotta és magával vitte a számára legkedvesebb alkotásokat.