Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Kiss Tamás

festménygyűjtő

Bár nem régen kezdte meg gyűjteményének kialakítását, Kiss Tamás máris komoly művekkel büszkélkedhet. A négy-öt évvel ezelőtti kezdet hátterében elsősorban személyes vonzódások állnak: a hivatásából adódó érdeklődés mindennemű konstruktív, alkotó tevékenységhez, a családi kötelékek a Franciaországban élő Blaise Simon (Simon Balázs) szobrászhoz, valamint egy fontos gyakorlatias motívum, cégének, a Vetlanda Kft-nek szponzorációs tevékenysége: a Barabás Villában megrendezett Miltényi M. Miklós-Czér Péter kiállítás létrejöttének támogatása után valósította meg először vágyát, hogy az egyébként is jó barát Miltényitől megszerezzen néhány művet - melyek azóta is megbecsült részei gyűjteményének. Hamar felismerte, hogy a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtése jól kiegészíti szakmáját. "A munkám során rideg, szigorú alakzatokkal, merev, geometrikus formákkal dolgozom. Jó hatással voltak rám az első képek, Miltényi mellett még a Párizsban élő aatoth franyo és a Svédországban alkotó Mayer Hella alkotásai, akiknek a munkái egy másik világot mutattak meg."
Mára ennél jóval szélesebb lett a gyűjtemény, egyebek mellett kiváló geometrikus művek is szerepelnek a kedvencek között. A száznál több alkotás között legnagyobb százalékban festményeket, kisebb számban grafikát, fotót, C-printeket és szobrokat találunk, a neves mesterek mellett a gyűjtő számára egyaránt fontos fiatalok alkotásait. A művészek kiválasztásában Kiss Tamás több helyről is kapott segítséget: a Blaise Simonnal és Vass László műgyűjtővel folytatott hosszú baráti beszélgetések alakították érdeklődési körét, amit csak erősítettek a két leggyakrabban felkeresett galéria, a Várfok és az OCTOGONart vezetőinek tanácsai. "Fontosnak tartom, hogy ne csak a művekkel, hanem a művészekkel és a galériásokkal is jó kapcsolatom legyen. Mindhárom lényeges a gyűjtő számára." A barátságok révén a kollekcióban lévő művek helyzete is stabil. ?Ami egyszer bekerül a gyűjteménybe, az marad.?
A művekkel, művészbarátaival való mindennapi foglalkozás sok örömet nyújt a gyűjtőnek. (Még) nem gyűjtő barátainak is szívesen mutatja meg újabb szerzeményeit, ahogy a nagyközönség elé is kész kiállni a gyűjteménnyel: legutóbb szülővárosában, Veszprémben mutatta be a kollekció egy részét, a kiállítást katalógus is kísérte.