Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Kovács Nimród

festménygyűjtő

Mint reklám-, majd televíziós szakember mindig a művészetek közelében forgolódott, így szinte predesztinálva volt arra, hogy egyszer őt is utolérje a gyűjtési szenvedély. "Először csak körülnéztem, aztán érdeklődni kezdtem bizonyos művészek és művek iránt, majd rátaláltam Gyémánt Lászlóra és rajta keresztül Csernus Tiborra."
Gyémántot úgy ismerte meg, hogy felkérte, fesse meg néhány családtagjának portréját. "Vonzónak tartom a kortárs művészetben, hogy a gyűjtő személyesen ismerheti az alkotót. Fontos számomra az is, hogy egy korban élünk, ugyanabban a jelenben, és ez még akkor is meghatározó, ha különböző társadalmakhoz tartozunk." Kovács 22 évig élt az USA-ban, ahol ugyan már vásárolt képeket, de határozottabban csak az utóbbi néhány évben kezdett el gyűjteményt építeni. Úgy érzi, a folyamat elején tart, és még sokat kell tanulnia. "Nagyon hiszek a minőségben.? Ez nemcsak a megvásárolt műalkotásokra, de gyűjtői hozzáállására is igaz. Azért, hogy a műalkotásokat, művészeket alaposabban megismerje és rendszerezni tudja, párja tanácsára elvégzett egy festménybecsüs tanfolyamot. ?Igyekeztem minden csínját-bínját megismerni a magyar műkereskedelemnek és a magyar művészeti szakmának? ? mondja a frissen ?diplomázott? gyűjtő. A szaktudás mellett ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ember legbelül érezze meg, kell-e neki egy adott műtárgy. ?A civilizációval az ember intuitív lénye elveszett, becsukódott. Márpedig a művészetek igazi élvezetekor ehhez a legbelső énünkhöz kell visszatalálni."

A zömében kortárs magyar kollekció egyelőre nagyon képlékeny. Kovács Nimród számára még nem dőlt el egyértelműen, melyik irányba fejleszti tovább gyűjteményét. Vonzódik a tájképekhez, a csendéletekhez és azokhoz a festményekhez, amelyek valamilyen értelemben összekötik két hazáját, Amerikát és Magyarországot.
Szereti a plein-airt is, újabban a nagybányaiakkal is kacérkodik. Egyelőre azonban a kortárs művészet jelenti gyűjteményében a fő vonalat, annál is inkább, mivel határozott véleménye, hogy a rendszerváltás óta hazánkban nemcsak a borkultúra (amelynek szakértője), de a kortárs képzőművészet is élettelibb lett. Ezt a vitalitást támogatja, csodálja és építi be gyűjteményébe.