Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Makláry Kálmán

festménygyűjtő, műkereskedő

Gyűjteni párizsi tartózkodása idején kezdett. Egy munkatársa beszélt neki arról az ott élő magyar festőről, "akinek képeit már azelőtt megvásárolják, hogy a vásznon megszáradna a festék". A művésszel, Csernus Tiborral később nagyon jó barátok lettek. Makláry tőle vette jövendő gyűjteményének első darabjait. Aztán tudatosan kezdte vásárolni a magyar műveket, gyűjteményét a Franciaországban élő kortárs magyarokra építette. Olyan elveszett életműveket talált, amelyek Franciaországban már kikerültek a figyelem középpontjából, Magyarországon viszont még szinte ismeretlenek. Az általa alapított Makláry Artworks könyvkiadó magyar, angol és francia nyelvű kiadványai európai színvonalon mutatják be ezen alkotók pályáját, köztük eddig Réth Alfréd, Reigl Judit, Márffy Ödön és Sándorfi István művészetét. A hat éve létrejött kiadó jelenleg Beöthy István katalógusát készíti elő.
Legnagyobb felfedezésének Reigl Juditot tartja. "Ha Reigl amerikai lenne, ma több millió dollárért kelnének el a munkái." Reigl művészetét mérföldkőnek tekinti, és kiemeli Hantai Simon, mint külföldön élő, világszínvonalú magyar festő munkásságát is. "André Breton fedezte fel mindkettőjüket az 50-es években. Ő szervezte első kiállításaikat Párizsban." Makláry szerint csak az a képzőművész tud a nemzetközi élvonalba kerülni, aki ott volt, ahol az új művészeti irányzatok születtek, legyen az Párizs, Berlin vagy New York. Így van ez a magyar kortársakkal is, akik közül szerinte csak kevésnek van esélye a nemzetközi elismertségre.
A gyűjtő-galerista, akinek előbb lett gyűjteménye, mint galériája, igyekszik kiállítóként jelen lenni minden jelentős kortárs nemzetközi vásáron. "Köln, Párizs és újabban Moszkva. Próbálunk már ismert festőkkel betörni és ha bejutottunk, jöhetnek a magyar kortársak is." E missziója mellett tovább építi saját, és galeristaként részben mások gyűjteményét is. Fontos számára, hogy a már említett Réth, Beöthy, Hantai, Sándorfi, Reigl, vagy akár Szobel Géza, Kallós Pál, Miklós Gusztáv a magyarországi magángyűjteményekben is helyet találjanak. Meggyőződése, hogy ezek az alkotók rövidesen előkelő helyet foglalnak majd el a hazai művészettörténetben.