Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Somogyi György

festménygyűjtő

Somogyi György gyűjtői tevékenységének kezdete a nyolcvanas évek elejére tehető. Eleinte modern klasszikusok gyűjtésével kezdte, felesége inspirációja alapján. Az elsősorban századfordulós és két világháború közti alkotók műveit tartalmazó gyűjtemény nagy részétől azonban megvált, és éles irányváltással a kortárs művészet felé fordult. A kollekció jelen állapotában is mutatja ezt a kettősséget, de nem zavaró, hanem éppen egymást kiegészítő módon: a régi mesterek között számos olyan alkotót találunk (Bálint Endre, Anna Margit, Mednyánszky László, Tóth Menyhért, Nagy István, Farkas István), akik a maiak számára is megkerülhetetlen jelentőséggel bírnak.
A kortársak gyűjtésének szándéka leginkább Köves Oszkárné Vécsey Irén barátságának köszönhető. Ő közvetítette felé a híres műgyűjtő, Köves Oszkár két alapelvét: egyrészt, hogy "kortársakat kell gyűjteni", másrészt, hogy "a jó kollekcióban lehetőleg kevés művész szerepeljen, de mindegyiktől 8-10 főmű". Ezen alapelvek mellé a gyűjtő még egyet illesztett: fontos számára a felfedezés, egy-egy tehetséges, fiatal alkotó felkarolása. Így volt ez például Sinkovics Edével, akinek művei Somogyi György más kedvelt alkotói társaságában jó helyre kerültek. Váli Dezső jó néhány képpel szerepel a kollekcióban, mellette Almásy Aladár, Gaál József, Kárpáti Tamás, Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet, Földi Péter, Kovács Péter, Molnár Péter, Muzsnay Ákos műveit, illetve a szobrászok közül Árkosi-Nagy Judit, Szabó Tamás, Mata Attila, Drabik István alkotásait találjuk. Somogyi György olyan ritkaságokkal is büszkélkedhet, mint amilyen például a New Yorkban élő szobrász, Böröcz András két korai olajképe.
A gyűjtemény néhány alkotó viszonylatában már csaknem lezártnak tekinthető, míg másoktól Somogyi még keresi a további főműveket, vagy várja azok megszületését. Ami a beszerzés módjait illeti, a művészek személyes barátságának köszönhetően gyakran közvetlenül vásárol, olykor galériákban, vagy úgy, hogy saját üzletébe, az Eklektika Galériába érkezik eladásra egy számára is kívánatos mű. Emellett előfordul más gyűjtő kollégákkal való csere, tehát a kollekcióból néha kikerülhet egy-egy mű, de csak ha Somogyi György elégedett a helyére érkezővel.