Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Szabó Zoltán

nyomat gyűjtő

Szabó Zoltán már a kezdetektől fogva elkötelezte magát egyetlen terület, a sokszorosított grafika gyűjtése mellett. A több mint három évtizede formálódó kollekció születésekor először azoknak a művészeknek a munkáit szerezte meg, akik a "3" korszakában leginkább ugyan a "tiltottak" közé tartoztak, bizonyos helyeken azonban fellelhetőek voltak munkáik: "A grafikát nem ellenőrizték annyira, mint a monumentális köztéri megrendeléseket vagy a festménykiállításokat. Az antikváriumokban például akkoriban is előfordultak remekművek." Emellett gyakran vásárolta a Műgyűjtő és a francia XXe Siecle című szakfolyóiratokat, az információszerzés mellett a gyakori műmellékletekért. 
A kollekciót nem befektetési céllal hozta létre. A sokszorosított grafikai alkotások gyűjtését azok szellemi és nem anyagi értéke miatt tartja fontosnak. Ezeket a műveket ugyanúgy korlenyomatnak és a művész saját keze munkájának tekinti, mint az egyedi műalkotásokat. "A szellemi érték mellett fontos még, hogy az alkotás megszólítsa, gazdagítsa a vele foglalkozót."
Több súlypontot lehet elkülöníteni a gyűjteményen belül. Egyes művészek munkásságából lehetőség szerint folyamatosan gyűjt, például Bálint Endre, Korniss Dezső, vagy Vaszilij Kandinszkij, akinek mind a korai, az orosz népművészet hatása alatt készült, mind pedig az életmű második feléből származó absztrakt műveiből sikerült fontos darabokat szereznie. Szintén közel áll hozzá a német expresszionizmus több alkotója, például Franz Marc, Otto Mueller és Max Pechstein. A kortárs művészek esetében is széles körből merít, figuratív és nonfiguratív, lírai absztrakt és konstruktív-geometrikus, illusztratív és szatirikus hangvételű művek egyaránt előfordulnak a kollekcióban. A magyar és külföldi művészek mellett a "hazatértek" is külön csoportot alkotnak, ide legfőképpen Szalay Lajos, Amerigo Tot, Joseph Kadar, Pierre Székely és Konok Tamás tartozik.
"Engem is sokszor megpróbáltak rábeszélni olaj-vászon festményre a grafikák helyett." De Szabó Zoltán kitartott, szerinte azonban a sokszorosított grafika - mind a második világháború előtti, mind a kortárs - továbbra sem nyerte el méltó helyét a műkereskedelemben. Ezért is ajánlja a most kezdő gyűjtőknek ezt a kevésbé felkapott és kisebb induló tőkét igénylő, de mégis értékes területet.