Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Szép Péter

festmény-, szőnyeg gyűjtő

A klasszikus értelemben vett gyűjtés kultúrájában nőtt fel, amely elsősorban a nagyszülői lakást jelentette, ahol nagyapja jelentős bélyegkollekciója mellett meisseni  porcelánok, sőt, 18. századi védett németalföldi festmények közelében játszhatott.
Közgazdasági tanulmányai alatt egy würzburgi ösztöndíjnak köszönhetően öt hónapot töltött Németországban.  "Ezalatt úgy hozta a sors, hogy egy ottani szőnyegkereskedő boltjában dolgoztam, ahol rengeteget tanultam." Szép a kilencvenes évek közepétől jelentős szőnyegkollekcióra tett szert, mintegy öt éven keresztül kimondottan kutatva a geometrizáló típusú kaukázusi szőnyegek után.
"2001-ben nászajándékba kaptunk egy kisméretű Szűcs Attila képet és egy könyvet, a Magyar képzőművészet a 20. században címmel. És elkezdtem feleségemmel együtt a személyes ismerkedést a kortárs művészettel." Szép Péter következetesen többes számban beszél, felesége, Molnár Hédi ugyanis véleményével segíti a műtárgyak kiválasztásában. Az alaposan felkészülő, kognitív típusú gyűjtőkhöz tartozik, a gyűjtés fókusza a non-figuratív és informel művészet, így kollekciójukban megtalálható Nádler István, Mulasics László, Szirtes János vagy Soós Tamás számos munkája; illetve több olyan alkotó, aki nem köthető ezen irányzatokhoz, de egyes munkái beleillenek a tematikába, elsősorban például Szűcs Attila vagy Korodi János. A fiatal alkotók közül régóta figyelik munkáit, és vásárolnak is Barabás Zsófitól, Sóos Nórától, illetve legújabban Végi Pétertől. Érdeklődésüket két éve kezdték az ország határain kívülre is kiterjeszteni, és a régiós művészeti piacokat feltérképezni. "A magyar művészet nincs kontextusba helyezve, az itthoni múzeumi gyűjtés vagy kiállításkoncepciók sem nyúlnak igazán a problémához, de ugyanúgy a külföldi vásárokon is csak ritkán találkozunk magyar nevekkel." Szép erős koncepció mentén, a korábbi monarchia földrajzi és szellemi keretein belül hisz, egyedül azt tartja alkalmasnak a hazai művészet ütköztetésére. Gyűjteményébe tehát mára már osztrák művészek is bekerültek, köztük Staudacher, Grabmayer, Damisch. "Jelenleg pontosan száz munka van a birtokunkban, de holnap utazom egy osztrák aukcióra, ahol egy Hermann Nitsch-ért szállok ringbe."