Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Varga István

festménygyűjtő

Varga István művészeti érdeklődése régre nyúlik vissza, de korábban nem foglalkozott komolyabban a gyűjtés gondolatával. Az 1990-es években erdélyi útjai során vásárolta első műtárgyait, iparművészeti alkotásokon kívül késő-nagybányai műveket. Művészeti érdeklődése ezen túl a 80-as évek kultikus zenekarára, az A.E. Bizottságra és szélesebb értelemben a szentendrei művészkörre is kiterjedt.
Gyűjteményének fejlődését a 2000-es évek eleje óta két esemény is előre lendítette: egyfelől egy gyűjtőbarát kollekciójának tekintélyes részét megvásárolva újra megerősödött a vágy, hogy számára fontos alkotók műveivel gyarapítsa a meglévő alkotások sorát. Másrészt cége eladásával könnyebbé vált számára műtárgyak megvásárlásának lehetősége is. Ettől kezdve tehát alapvetően a már meglévő - a gyűjtőbaráttól átvett - kollekció bővítése vált fontossá, emellett természetesen saját érdeklődése nyomán is tovább keresett hozzá közel álló alkotókat. A kettős indulás miatt a gyűjteményben megtaláljuk Wahorn András, feLugossy László, Bernáth(y) Sándor, Fehér László, Konok Tamás és Kelemen László festményeit, efZámbó István és Deim Pál szobrait és több alkotó grafikai munkásságának remekeit.
Varga István foglalkozásából következően változó, hogy mennyi időt tud a gyűjtemény gyarapítására áldozni. "Sajnos néha előfordulnak fél éves kihagyások is, utána viszont ismét intenzívebb hónapok következnek." A passzívabb időszakokban az információszerzés dominál, a szaksajtó figyelemmel kísérése zajlik. Viszonylag ritka a művészekkel való személyes kapcsolattartás, a kollekció bővítése során gyakrabban támaszkodik galériák segítségére és árverésekre. Bár olykor cserélődhetnek, kiválhatnak művek a gyűjteményből, ez rendszerint azért nem annyira egyszerű: "Eladni alig lehet művet, vásárolni sokkal könnyebb."
Fontosnak tartja a nemrégiben végzett alkotók pályakezdésének megkönnyítését, aktívan részt vett például egy barátja fiatal művészeket bemutató kiállításainak támogatásában. A most induló alkotók művészete az egyik olyan terület, amelynek felfedezése közelebbi céljai között szerepel. A kollekciót más irányokba is szeretné továbbfejleszteni, egyre inkább foglalkoztatja a gyűjtemény külföldi művészek munkáival való gyarapításának gondolata.