Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Winkler Márton

festménygyűjtő

Winkler Márton magát általában "bőrhulladék kereskedőként" emlegeti, sokak számára viszont inkább a 2001-ben megnyílt, de ma már sajnos nem működő MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény társalapítójaként ismert.
A MEO kiállítási programja részben annak saját gyűjteményén alapult, amely a kortárs magyar képzőművészet ismertebb reprezentánsainak és a fiatalabb generáció alkotóinak munkáit egyaránt magába foglalta. Az intézmény megalapításáért 2002-ben Winklert is a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazták. A mintegy három esztendeig működő, majd tavaly - szintén rövid időre - WAX néven újra feléledő újpesti kiállítóhely olyan kiállításokat adott Budapestnek, mint az Andres Serrano vagy Peter Greenaway művészetét bemutató tárlatok vagy később Nagy Kriszta életműkiállítása.
"Apám is bőrkereskedő volt, és ez jól jövedelmező terület volt évtizedeken át egészen a legutóbbi időkig" - kezdi Winkler. Mivel a szocializmusban befektetni nem lehetett úgy, mint most, az amúgy szenvedélyként működő energiákat úgy racionalizálta, hogy festményeket vásárolt.
"A bőrös szakmában sok volt a művelt, művészettel aktívan foglalkozó család. 1975-től magam is "maszekként" dolgoztam, akadt hát pénzem és energiám, hogy a BÁV árveréseire elmenjek." Ekkor elsősorban a klasszikus, biztos értéket képviselő munkák és nevek jöttek számításba, így számos nagyméretű képet birtokol Batthyány Gyulától, zsánerképeket Karlovszky Bertalantól, Vörös Géza, Patkó Károly és Vértes Marcell munkáit, de olyan különleges darabokat is, mint Szinyei-Merse Pál tavaly felbukkant erotikus festménye. Jelentős Tóth Menyhért kollekcióját szintén egy "bőrös gyűjtőtől", Vass Lászlótól vásárolta. Egy különleges grafikai kuriózum is a birtokában van, Kondor Béla 1956-os diplomamunkája, az úgynevezett Dózsa-sorozat teljes anyaga.
Tulajdonképpen a MEO indulásával egyidőben lett aktív a kortárs alkotók feltérképezése terén, részben a kiállítások alkalmával megforduló művészek révén. Több képet vásárolt Hencze Tamástól, Fehér Lászlótól, Bak Imrétől, Keserü Ilonától, Bartl Józseftől, legutóbb pedig Nagy Krisztától. Számos nagyméretű papírmunka képviseli gyűjteményében Frey Krisztiánt, akitől azonban sajnálatára olajképet nem birtokol. Több "szerényebb életművel rendelkező" alkotót is támogatott rendszeres vásárlással, így a közelmúltban elhunyt grafikus, Dolnik Miklós számos sorozata is a tulajdonában van. Az utóbbi évek piaci robbanása miatt megtorpant ugyan az intenzív vásárlás, de alkalom adtán így is tovább gyarapítja gyűjteményét - most már azonban kizárólag kortárs művekkel.