Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Balogh Péter Róbert

festménygyűjtő

 

Balogh Péter Róbert " gondos jogászhoz illően " szereti a pontos definíciókat. Véleménye szerint azonban a kortárs magángyűjtő bizonytalan kategória. Ha az átlagos művészetfogyasztási szokásokat nézzük, akkor feltétlenül gyűjtőnek érzi magát. Ugyanakkor ha az üzleti szempontokat maximálisan figyelembe vevő, a trezorálásra nagy hangsúlyt fektető, és a gyűjtemény koncepcióját is ennek alapján alakító gyűjtő-ideálra gondolunk, az viszont távol áll tőle. Mindez attól függetlenül igaz, hogy a kezdeti bizonytalan lépések ellenére ma már mégiscsak elmondható, hogy határozott elvekkel, programmal rendelkezik, és komplex mecenatúra-hálózatot működtet.<"xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

A kezdetek az 1990-es évek elejére, frissen végzett ügyvéd korára nyúlnak vissza. Mivel a gyűjtés, műtárgyvásárlás saját elhatározásból, nem otthoni minták folytatásaként kezdődött, elmondása szerint az általa szokványosnak tekintett utat járta be: eleinte a kisebb áldozatot és kockázatot jelentő grafikákkal kezdte, majd az akkor még elérhető áron hozzáférhető nagybányai festők műveiből válogatott. Aukciók és galériák látogatása során ismerkedett meg a XX. század klasszikus irányzataival, és kezdte el értékelni a kor klasszikus magyar mestereit. A gyűjteménybe ebben a kialakuló fázisban Csók István, Kmetty János, Rippl-Rónai József és Egry József művei kerültek be.

Nem sokkal ezután érkezett el az a komoly fordulópont, amely máig ható pozitív döntések sorát eredményezte. Miután ugyanis mind otthonának, mind irodájának falai megteltek a kedvelt alkotókkal, szükségszerűen döntenie kellett: vagy egyre több rétegben kényszerül egymás mögé a falnak támasztani a helyhiány miatt már ki nem akasztható képeket esetleg külső raktárakat és hosszú távú letét-lehetőségeket is igénybe véve, vagy pedig egy egészen más megoldást keres arra, hogy a művészet és a művészek támogatása iránti szenvedélyének a lehető leghasznosabban hódolhasson. Ez utóbbi mellett döntött, annál is inkább, mert számára a gyűjtés személyes része valóban a környezet, lakó- és munkatér szépítésének igényét is jelenti, azaz nem szeretne több képet birtokolni, mint amennyit élvezni is tud. Az "öncélúnak" tartott műfelhalmozás helyett más módot talált tehát a művészek támogatására, olyat, amelynek keretein belül jobban ki tudja használni a jogi és üzleti világban szerzett tapasztalatait.

Így született meg az Amadeus Művészeti Alapítvány, amely számos módon nyújt segítséget az ifjú művészeknek. Egyrészt jelentős összegű ösztöndíjjal segíti a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói közül kiválasztott nyerteseket. Az alapító örömére a művészek kiválasztásának helyességét igazolja, hogy egyes Amadeus-ösztöndíjasok később számos képzőművészeti pályázaton is sikerrel szerepeltek, illetve rangos díjakat nyertek (az "amadeusosok" közül többen például Derkovits-ösztöndíjat, Strabag díjat, ESSL díjat, illetve Sándor Krisztián személyében nemrégiben K&H ösztöndíjat érdemeltek ki). Másrészt az Alapítvány "AMA ház" néven Alkotóházat is működtet, ahol tizenegy képzőművésznek három-három éven keresztül biztosít ingyenesen műtermet és más jelentős segítséget. Az Alapítvány hamarosan további bemutatkozási lehetőséget kínál a támogatott ifjú alkotóknak: az idei Budapest Art Fair keretében külön standon szerepel majd az Alkotóház, illetve közös kiadványban mutatják be az első "AMA csapatot". Ezt a jövőben az alkotókat külön bemutató katalógusok sora követi majd.

Mindebből következően " a kilencvenes évek első vásárlásaiból megmaradt klasszikus avantgárd alkotók mellett " <"xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Balogh Péter jelenlegi gyűjteményének két súlypontja van: az idősebb generációba tartozó mesterek, köztük Bikácsi Daniela, Kovács Péter, M. Novák András, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső és Balás Eszter mellett a gyűjteménynek legalább felét fiatal kortárs művészek, többek között Engler András, Rabóczky Judit, Sándor Krisztián, Jakatics-Szabó Veronika, Nádor Tibor, Papageorgiu Andrea és Verebics Ágnes munkái alkotják. Mivel a gyűjtő érdeklődése a kezdeti klasszikusabb jellegű alkotóktól egyre inkább a kortársak felé fordul, ezért olykor megválik egy-egy korábban megszerzett alkotástól. A fluktuáció miatt így nincs kizárva, hogy a jelenlegi egyensúly néhány éven belül a kortársak javára billen el.