Festménygyűjtő

Amennyiben Fesménygyűjtőként szeretne szerepelni, ide kattintva jelentkezhet és feltöltöltjük életrajzat.

Kugler FLÓRIÁN

Kugler Flórián számára a gyűjtés nem tudatosan kezdődött, hanem voltaképp egy ajándéknak köszönhető a kollekció létrejötte. 1976-ban nászajándékként kapta első képét egy barátjától, és talán ez is magyarázza, hogy felesége azóta is támogatja az olykor nem kis anyagi áldozatokat követelő gyűjteményépítést és a művészbarátok különböző módokon, nem csupán vásárlások formájában megnyilvánuló támogatását. Már a kezdőlökés után közel került a kortárs művészethez, és szinte azonnal, már a kezdetek kezdetén komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csupán saját gyűjteményének gyarapítására koncentráljon, hanem alkalmat találjon arra is, hogy a számára fontos művészek pályáját lehetőségeihez mérten minél szélesebb publicitás megteremtésével segítse.

Szolnoki évei idején alapította a MOL-Galériát, azt a programot, amelynek keretében a cég irodaházának földszintjén havi rendszerességgel jelentős kiállításokat szerveztek. Eleinte helyi művészek, később az ország többi városából meghívott alkotók kaptak lehetőséget itt a bemutatkozásra. A kiállító művészek közül sokakkal baráti viszonyba került, amely barátságok mindmáig kitartanak. A mű " művész - mecénás hármasságának minden elemét fontosnak tartja, ezért például mindig örömmel tesz alkotóbarátainál műterem-látogatásokat. Ezek az alkalmak sokat jelentenek számára, hiszen ilyenkor betekintést nyerhet az alkotási folyamatba, elsőként tekinthet meg elkészült műveket, illetve nagyra értékeli azt, amikor maga a művész ajánl figyelmébe egy-egy olyan alkotást, amelynek a gyűjteménybe kerülésével az illető alkotó pályaképe ott még pontosabban reprezentált lesz. A látogatások, szakmai beszélgetések, a család horvátországi nyaralójában rendezett "házi" művésztelepek során a művészekkel való együttlét lehetőségei Kugler Flórián számára mind jelentősen hozzájárulnak a műalkotások későbbi értékeléséhez.

Az évek során egyre inkább meghatározóvá vált számára az a felfogás, amely gyűjtői tevékenységének központi motívumát jelenti, és művészeti érdeklődését legjelentősebben befolyásolja: legfőképpen az expresszív és túlnyomórészt figurális művek alkotják gyűjteményének gerincét. Több művész eddigi életművének tekintélyes mennyiségű és reprezentatív darabokból álló szegmensét tudhatja magáénak, ez legfőképpen Tenk László, Vilhelm Károly, Földi Péter, Lóránt János Demeter, Sváby Lajos és Végh András munkásságáról mondható el. Több alkotónak nem csupán olajképeit emelte be a gyűjteményébe: Vilhelm Károly például szinte valamennyi litográfiájával, Földi Péter akvarell- és pasztellképeivel, diópáccal készült kompozícióival is jelen van a tekintélyes kollekcióban.

Kugler Flórián gyűjtőként "nem hagyja magát befolyásolni a divatos trendek által", kizárólag saját ízlését követi, amikor olyan alkotókat is választ, akik kevésbé állnak reflektorfényben. A gyűjtő megítélése szerint Hegedüs Endre, Jónák Tamás vagy Simsay Ildikó méltatlanul került az utóbbi időben háttérbe, részben ezért bővíti kollekcióját az ő munkáikkal is.

A gyűjtésen és a korábbi kiállítás-sorozaton kívül más módokon is igyekszik felkarolni az általa preferált alkotókat: több évtizedes üzleti tapasztalatát kamatoztatva segíti a T-ART alapítvány kiadványainak megszületését, amely keretek között számos fontos művész számára sikerült katalógusokat megjelentetni. Emellett talán még fontosabbnak érzi azt a könyvsorozatot, amelynek kötetei az ezredforduló óta közvetlen támogatásával folyamatosan jelennek meg. A nagyjából egységes formátumban, az érintett művész aktív közreműködésével rendkívül igényesen illusztrálva, magyar és angol nyelven megjelenő könyvek közül eddig Vilhelm Károlyról, Földi Péterről, Tenk Lászlóról, Végh Andrásról, Sváby Lajosról és Kovács Péterről jelentek meg kötetek, hogy őket a jövőben a Szentgyörgyi József, Lóránt János Demeter, Ujházi Péter, Kárpáti Tamás és Gaál József munkásságának szentelt albumok kövessék.

A Kugler-gyűjtemény legnagyobb részét festmények és grafikák teszik ki, emellett azonban Csíkszentmihályi Róbert, Katona Zsuzsa, Szabó Tamás és Jószay Zsolt szobrai is helyet kaptak az összeállításban. Kugler Flórián sosem válik meg a kollekció darabjaitól, hiszen a gyűjtés számára nem üzleti vállalkozás és nem befektetés. Ugyanakkor természetesen külön öröm számára, ha munkája "megtérül", azaz ha a számára fontos alkotók sikereket érnek el, és díjakat (többek között például Kossuth-díjat) kapnak. Ezekhez minden bizonnyal a gyűjtő támogatása és a katalógusok kiadásában nyújtott segítsége is hozzájárul.